Hoe kom je in coma?

hoe-kom-je-in-comaEen coma is een diepe situatie van bewustzijnsverlies als gevolg van een hersenbeschadiging. Het is net alsof de persoon diep aan het slapen is, maar het verschil tussen een coma en iemand die slaapt is dat je iemand in coma niet wakker kunt maken.

Hoe kom je in een coma?
Het komen in een coma kan meerdere oorzaken hebben, hieronder enkele op een rijtje;

  • een ongeval;
  • een ziekte van of in de hersenen;
  • zuurstofgebrek;
  • vochtophoping in de hersenen;
  • een hersenbloeding of een herseninfarct;
  • stofwisselingsproblemen zoals bijvoorbeeld een verstoord suikergehalte in het bloed.

Hoelang duurt een coma?
Dit kan per geval erg verschillen. Wel is het echter zo dat een coma bijna nooit langer dan 5 tot 6 weken duurt. Daarna overlijd de persoon meestal. Als een coma langer duurt, noemen we dit een langdurig coma of een zogeheten coma vigil.

Hersendood
Als iemand hersendood is betekend dat alle hersenfuncties zijn uitgevallen. Helaas is dit niet terug te draaien of mogelijk om ervan te genezen. Iemand die hersendood is kan zelfs niet meer zelf ademen, dit moet dan kunstmatig in stand worden gehouden en ook het hart moet met behulp van medicijnen op gang worden gehouden.

Als deze middelen om iemand gestaakt worden zal iemand snel overlijden. Als iemand hersendood is, is het in principe zinloos om diegene in leven te houden, aangezien het permanent is.

One thought on “Hoe kom je in coma?

  1. Erg handig om te weten hoe ik in coma kom x’D Haha grapje, maar wel informatief om te weten waardoor andere mensen in een coma komen.

Comments are closed.